ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА ПРЕ 75 ГОДИНА
8.04.2015

ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА ПРЕ 75 ГОДИНА

Удружење грађана „Стари Ниш“, које негује традиције и очување баштине Ниша, под покровитељством Градске општине Палилула - Града Ниша, одржало је и ове године, на Старом нишком гробљу “Горица”, ПОМЕН жртвама бомбардовања Ниша 08.априла 1941.године. Након опела свештеника Нишке епархије, присутнима се обратио проф.др Радан Илић, помоћник градоначелника Ниша који је истакао да је наша обавеза да негујемо сећања на пале жртве и безумље ратних разарања. Затим су представници Удружења „Стари Ниш“, делегација Града Ниша, Градске општине Палилула, Удружења потомака ратника, положили венце и цвеће на спомен обележје и евоцирали сећања на бомбардовање Ниша пре 75 годинаe.

У рушилачком походу фашистичке Немачке нс Србију, првих година Другог светског рата, само у априлском бомбардовању цивилног становништва Ниша, страдало је око 400 грађана а више од 500 је лакше или теже рањено. Миодраг Јовановић, евоцирао је сећања на овај догађај. „Било је празнично јутро када су се над градом појавиле немачке „штуке“, бомбардери. Бомбе су за кратко време разориле многе објекте, страдали су грађани у кућама, на улици. Сви они су сахрањени на нишком Старом гробљу,у овој заједничкој гробници.

По речима заменика председника Скупштине, Александра Ждралета, Општина Палилула се максимално залаже за уређење овог „спомен комплекса“ старог гробља под Горицом. Након радова на Централној и Источној капији, радова на огради, завршени су и радови на Западној капији Старог гробља. Предстоји наставак уређења овог комплекса јер је стално на мети неодговорних појединаца и група. Уништавају се спомен обележја, гомила отпад.. Иницијативу о сталној заштити “старог гробља” упутили смо Скупштини Града Ниша, тражимо и донаторе за наставак пројекта уређења. О заштити овог комплекса је протекле недеље разговарао председник општине Бобан Џунић, у Министарству грађевинарства и саобраћаја. Уосталом, то је наш цивилизацијски однос према нашим суграђанима и историјском наслеђу града Ниша.(Д.Видојковић)